Syoknyerrr memasak 😋

Description
Assalamualaikum semua ☺️
Disini, saya akan kongsikan segala jenis menu dan resepi yang telah dikongsikan oleh kawan2 saya 😍
Semoga kita akan jadi lebih bersemangat untuk memasak dan mencuba menu baru 🔥
Terima kasih kerana sudi subscribe channel ni 🤗
Subscribers
Tags

We recommend to visit

Sudah kewajiban wanita berada di dapurnya.
(Chanel Khusus Akhwat)
Kritik atau saran :
http://wa.me/6281299068645

Penyejuk Qolbu bisa join di : T.me/Aktivitasantri

Hasil karya ummahat : https://t.me/dapurserbahomemade

Last updated 2 weeks ago

• Ada pelbagai resepi menarik
• Belajar step by step memasak secara online melalui closed group di Facebook
• Nota, video & tutorial disediakan
• Belajar ikut masa sendiri & tanpa had masa
• Belajar sampai pandai

📲 @FarhanaRoslan

Last updated 1 week, 5 days ago

Hai..group ini untuk sesiapa nak belajar tips masakan, bagus untuk cari bisnes masakan atau masak utk keluarga.

Last updated 2 months, 1 week ago

8 months, 2 weeks ago

🌹INGREDIENTS REMPAH NASI ARAB INANI/NASI DAGING/NASI AYAM TURKEY HOMEMADE (90 gram)🌹
🍚 rempah ni untuk 5 kilo beras dan 5 ekor ayam
🍚 1 pack sesuai untuk 70 orang makan 😮
🍚 Guna 2 sudu rempah shj untuk seekor ayam

🌼bunga cengkih
🌼lada hitam
🌼jintan putih
🌼jintan manis
🌼buah pelaga
🌼serbuk kunyit
🌼serbuk cabai

🌺semua pure dari biji rempah🌺
RM20 SAHAJA
Postage rm10 sm, ss ikut poskod

Tempah di www.wasap.my/60196914131/rempahnasiarabinani

WhatsApp.com

Share on WhatsApp

WhatsApp Messenger: More than 2 billion people in over 180 countries use WhatsApp to stay in touch with friends and family, anytime and anywhere. WhatsApp is free and offers simple, secure, reliable messaging and calling, available on phones all over the…

8 months, 2 weeks ago

Rempah Nasi Ayam Turkey

8 months, 2 weeks ago

Rempah Nasi Daging

8 months, 2 weeks ago

Rempah Nasi Arab Khabsha Serbaguna (Inani Homemade)

8 months, 3 weeks ago

RESEPI ROTI POKET DORAEMON Bahan-bahan :
Roti gardenia,
Sedikit tepung,
2 biji telur,
Serbuk roti,
Daging burger,
Sosej.
Cara-cara :
Gelek roti satu persatu.
Gunting bentuk bulatan. Mesti angka genap ya.
Bancuh sedikit tepung untuk buat gam.
Sapukan tepung di sekeliling roti, cantumkan dua roti menjadi satu.
2 biji telur dipukul kembang.
Celup roti dalam telur dan golekkan dalam serbuk roti.
Goreng satu persatu.
Sejukan sebelum dipotong. Potong tengah untuk dapatkan bentuk poket doremon.
Untuk inti sediakan daging burger yang sudah dihancurkan dan sosej.
Goreng sosej dan daging burger sampai garing.
Jika sudah garing, campurkan daging burger dan sosej.
Sediakan cili sos mayonis dan kalau suka boleh tambah serbuk lada hitam.
Campurkan semua bahan dan gaulkan sampai sebati.
Kalau ingin lagi pedas tambah sos cili.
Sumbatkan bahan yang digaul tadi dalam poket doremon.
Sedia dan boleh terus dimakan.

8 months, 3 weeks ago

RESEPI PUDING ROTI SAKURA Bahan-bahan :

32 gm agar-agar tali
5 gelas air
1/2 cwn susu pekat
1 gelas gula pasir
4 keping roti
1 tin susu cair
2 biji telor
Sedikit vanila.
Cara-cara :

Masak agar-agar dengan 5 gelas air hingga hancur.
Kemudian masukkan gula dan susu pekat.
Blend roti, susu cair dan telur sampai betul-betul halus kemudian tuang dalam agar-agar tadi.
Bila mendidih masukkan vanilla dan padamkan api.
Asingkan sedikit adunan untuk diwarnakan dengan warna pilihan.
Lukiskan corak pada dasar loyang, sejukkan.
Bila adunan sudah suam-suam kuku, tuang ke dalam loyang yang telah dicorakkan tadi.
Siap.

8 months, 3 weeks ago

ROTI NAN CHEESE Bahan-bahan :

Yis
Air Suam
5 sudu gula
Tepung Gandum
2 sudu marjerin
1 biji telur
3 sudu susu pekat
sedikit garam
1 sdk pelembut rbf
1 keping cheese
Cara-cara :

Masukkan yis ke dalam air suam + 5 sudu gula. Tunggu sampai yis kembang.
Masukkan tepung gandum, marjerin, telur, susu pekat, garam, pelembut RBF.
Masukkan yis yang sudah kembang (masukkan sedikit-sedikit)
Uli doh sampai lembut tak melekat di tangan.
Boleh bentukkan.
Kemudian masukkan 1 keping cheese ke dalam doh.
Kemudian tekan doh tersebut. Nak guna penggelek pun boleh.
Masak atas pan leper hingga masak. Siap.

8 months, 3 weeks ago

RESEPI ROTI SANGKAYA ALA 'BOAT NOODLE' Bahan-bahan :

Roti gardenia (potong 4)
10 helai daun pandan (blend dan ambik airnya)
1 kotak santan
1 tin susu cair
2 sudu besar susu pekat
3 sudu gula
1 biji telur
*2 sudu tepung jagung
1 sudu besar gula merah
Sedikit pewarna hijau
Sedikit esen vanila
Cara Memasak :

Sebatikan bahan bertanda * dalam 1 bekas sebelum diletakkan di atas api supaya tak berketul.
Dengan api sederhana panas, kacau bahan tadi sehingga pekat.
Tips : kena kerap kacau takut nanti berlebih pekat sangkaya.
Bila sangkaya sudah mula pekat, masukkan gula merah dan pewarna, kacau lagi. Kemudian, masukkan esen vanila.
Tanda sangkaya sudah mula masak, bila kuah tadi sudah mula melekat di sudu dan tak cair lagi.
Potong roti gardenia kepada 4 dan kukus.
Siap. Makan panas-panas lagi sedap.

9 months, 1 week ago

Selamat Pagi
Resepi 3 bahan jer .
~Kentang 5 biji( Direbus .toskan..dilenyek2)
~Tepung Jagung 5 sudu besar
~Sedikit garam
Satukan semua.
Bulat2kan...Masa ni..sapu sedikit minyak atas tapak tangan.
Goreng .
Lebih sedap cicah dengan sos cili.😊

~SIAP~
Boleh juga buat dengan cara ni.
Bulat2kan pastu celup dalam telur dan salutkan dengan serbuk roti..

kredit: Zuraini Ramli

9 months, 1 week ago

Hari tu susah hati tak jumpa cream cheese kan..
.
Buat sendiri...settle masalah...
Lepas ni boleh la nak buat roti korea pun..🤪
Nak buat kek pun takda hal..
.
Resipi homemade cream cheese:
- 🥭1 liter susu full cream jenama x kisah
-🥭 4 sudu makan lemon @ cuka
-🥭 1 sudu kecil garam
.
Cara²:
-🍉 masak susu hingga mendidih..kemudian kecilkan api...
-🍉 masukkan lemon@cuka...kacau hingga nampak mengental seperti susu basi..matikan api.
-🍉 tapis dengan penapis teh.
-🍉 pukul dengan mixer @ blender,tambah garam...sekian
Selamat mencuba!
.
Credit : Dee Diana Haser

We recommend to visit

Sudah kewajiban wanita berada di dapurnya.
(Chanel Khusus Akhwat)
Kritik atau saran :
http://wa.me/6281299068645

Penyejuk Qolbu bisa join di : T.me/Aktivitasantri

Hasil karya ummahat : https://t.me/dapurserbahomemade

Last updated 2 weeks ago

• Ada pelbagai resepi menarik
• Belajar step by step memasak secara online melalui closed group di Facebook
• Nota, video & tutorial disediakan
• Belajar ikut masa sendiri & tanpa had masa
• Belajar sampai pandai

📲 @FarhanaRoslan

Last updated 1 week, 5 days ago

Hai..group ini untuk sesiapa nak belajar tips masakan, bagus untuk cari bisnes masakan atau masak utk keluarga.

Last updated 2 months, 1 week ago